Social Icons

Pages

2.21.2012

Tükettiğimiz Yiyecekler Gerçekten Besleyici mi?

Tükettiğimiz Yiyecekler Gerçekten Besleyici mi?
besleyici yiyecekler meyve salatası
Sağlıklı beslenmek için bütün besinlerden yeteri ölçüde tüketmemiz gerekmekte ama bu besinler eğer taze değilse sağlığımızdan da olabiliriz. Satın aldığımız yiyecekleri son kullanım tarihi geçmeden tüketmek ayrıca sebze ve meyve alırken taze olmalarına dikkat etmemiz önemli.

Domates
Konserve domates, ketçup  veya salçanın buzdolabında saklansa dahi 3 ayda likopen değeri %50 azalmaktadır. Likopen birçok kanser türüyle ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

Patates
Uygun saklama koşullarına rağmen 8 ayda patateste %40 oranında C vitamini eksilmektedir. Patatesi marketten belki haftalık olarak almaktayız ama marketteki raflara gelmesi ayları bulabilmekte.

Zeytinyağı
Üretiminden 6 ay sonra antioksidan değeri %40 azalmaktadır, tüketim süreci 2 yılı bulan yağlarda bulunabilmekte. Mümkün olduğu kadar ısıdan, ışıktan ve hava ile temastan korumalıyız ve eğer tüketim sıklığımız az ise küçük şişelerde olanları tercih etmeliyiz.

Reçeller
Özellikle çilek, vişne, böğürtlen, ahududu reçellerinde oda sıcaklığında 2 aydan fazla beklediğinde antosiyanin değeri ortalama %15-20 azalmakta. Antosiyaninler de antioksidan özelliğe sahiptirler; hücre yaşlanmasını önleyici dolayısıyla kanser, kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Reçelleri buzdolabında saklamak koruyucu bir yöntem olacaktır.

Yeşil çay 
Yeşil çaydaki en etkili antioksidan kateşindir ve özellikle kanser riskini azalttığı bilinmektedir. 6 aylık raf ömründen sonra antioksidan değeri yaklaşık %32 azalmaktadır, özellikle oksijenle temastan ve ışıktan etkilenmektedir.

Baharatlar
Yapılan çalışmalara göre kırmızı biberde hasattan 9 ay sonra kapsaisin değeri düşmekte. Kapsaisin, kanser başta olmak üzere birçok hastalıkta koruyucu etkisi olabilmekte, zayıflama diyeti uygulayanlarda da metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı kilo kaybını hızlandırabilmektedir.


Sağlıklı Beslenin, Sağlıklı Yaşayın..

Dyt.Özlem Sert Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız