Social Icons

Pages

2.10.2012

Sonbaharda nasıl beslenmeli?

Sonbaharda vücutta meydana gelen değişikliklere uyum sağlamak alınacak birkaç önlemle mümkün.

Mevsim geçişlerinde metabolizma hızının değişmesi, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski de artıyor.
 
Grip ve nezleden korunmak için vücut direncini sağlayan vitamin ve minerallere ağırlık vermek gerekiyor.
             
Metabolizmaya yardımcı olan vitamin ve mineraller, enerji üretimi, protein sentezi, kemik, diş, saç, deri sağlığı ve görme fonksiyonlarının sürdürülmesinde önemli yer tutuyor.

Özellikle hangi vitaminler önemli?

"Kış aylarında antioksidant olarak da görev yapan ve bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, bağ dokuları koruyarak vücutta birçok yapının birarada tutulmasını sağlıyor ve diş etlerini koruyarak kanamayı önlüyor.
 
Bitkisel kaynaklı demirin emilimini hızlandıran ve soğuk algınlığında anti-histaminik etki göstererek belirtileri hafifleten C vitamini, vücutta depo edilmediği içinse günlük olarak tüketilmesi gerekiyor.
 
Sigara içenlerin içmeyenlerden iki kat fazla tüketmesi gerektiği C vitamini, sadece limon, portakal gibi turunçgillerden değil, kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz, roka, domates de bulunuyor.

Bir diğer önemli antioksidant ise A vitamini. Havuç, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, brokoli, marul, kayısı ve kavunda bulunan A vitamini, kandaki beyaz hücre aktivitesini artırarak kanser tümörleriyle savaşmaya da yardım ediyor."

Kahvaltı kilo artışını önlüyor mu?

"Güne kahvaltı ile başlamaksa hem metabolizmayı hızlandırıyor hem de kan şekerini dengeleyerek kilo artışını önlüyor.


 Bütün besin gruplarını içeren bir kahvaltı (ekmek, peynir, zeytin, domates, sivri biber ve haftada üç kez yumurta) bağışıklık sistemini de güçlendiriyor."

Başka nelere ağırlık vermek gerekiyor?

"Omega-3 yağ asitlerinden zengin olan balık da haftada en az iki kez tüketilmeli. Vücutta bulunan kötü huylu hücrelerin etkilerini azaltmak veya yok etmek için önerilen balık, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Protein ve enerji bakımından yetersiz ve kötü beslenildiğinde de bağışıklık sistemi zayıflıyor. Yağ ve kolesterol tüketimi, protein alımı ve diyet lifi de en az besin çeşitliliği kadar önemli." 
 
Kurubaklagiller ne sıklıkla tüketilmeli?

"Hem protein hem lif hem de demir açısından zengin olan kurubaklagillerin haftada bir, iki kez tüketilmesi de vücuda yarar sağlıyor."

Sıvı tüketiminde nelere dikkat edilmeli?

"Organizmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapan alkol tüketim miktarının kısıtlanması gerekirken, metabolik sürecin devamında büyük rolü olan suyun yiyeceklerin sindirilmesi, vücuttan atılması, vücut ısı denetimi, hücrelerin organizmadaki hareketleri için günde 2 lt. tüketilmesi gerekiyor."


 


Dyt. Özlem Sert Aydın
http://www.ozlemsert.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız